top of page

MENIUL DE NUNTA MODERN

Ne aflam intr-o perioada in care totul se intampla foarte repede, timpul parca zboara si avem senzatia ca niciodata nu este suficient. Totul evolueaza intr-un ritm rapid, de la tehnologie la industria de evenimente. In domeniul nuntilor au avut loc foarte multe schimbari in ultimii ani in bine (chiar daca multe preluate de la americani), insa cum intotdeauna este loc si de mai bine, va prezentam cateva idei tocmai bune de pus in practica.

Fie ca lucram cu o firma de catering, cu un bucatar chef sau cu o locatie cu bucatarie proprie, mancarea este fara indoiala unul din cele mai importante aspecte daca vrem sa avem o nunta PERFECTA.

Nunta Treehouse Monticello Events weddin
Nunta Treehouse Monticello Events weddin

Invitatii pot trece peste multe neajunsuri la o nunta, cum ar fi un scaun incomod, un fotograf prea insistent sau aranjamente din flori artificiale, dar daca mancarea, muzica si bautura nu au fost ok, este ceva ce isi vor aminti mereu.

Haideti sa incercam sa facem din acest aspect, meniul de nunta, nu unul mediocru sau doar bun, ci unul cu totul si cu totul DEOSEBIT si MEMORABIL.

Nunta Treehouse Monticello Events weddin
Nunta Treehouse Monticello Events weddin

Pentru aceasta va propunem cateva idei care credem noi ca ar avea success, insa inainte vrem sa facem cateva precizari cu privire la TIMPUL DE SERVIRE DINTRE FELURILE DE MANCARE care este un aspect foarte important.

Aici, din pacate, avem o problema foarte mare. Problema, in general, apare cand nunta are toate cele 4 feluri clasice de mancare si consta in faptul ca se servesc prea repede una dupa alta, si anume, la o ora jumatate. Aici gresesc multe locatii sau chiar furnizori care vorbesc in necunostina de cauza si propun acest program ca fiind cel mai bun. Gresit! De fapt este varianta cea mai nefericita. Intre felurile de mancare trebuie sa existe cel putin 2 ore, ca sa nu mai spunem ca ideal ar fi 3 ore (din punct de vedere al bunastarii sistemului digestiv).

Da, corect, nu vrem sa se intarzie prea mult cu tortul, unii invitati isi pierd rabdarea si vor sa plece mai repede s.a.m.d. Dar nu le putem avea pe toate, si tortul devreme si timpul ideal intre cele 4 feluri de mancare. 

Fie se incepe petrecerea mai devreme, in jur de 4-5 dupa masa si atunci ne permite timpul sa avem cel putin 2 ore intre felurile de mancare, fie varianta CEA MAI BUNA din punctul nostru de vedere, la nunta sa fie 3 FELURI DE MANCARE (si cu distanta de 2h jumatate intre). In ciuda unor pareri, nu este nicidecum prea putina mancare, iar invitatii cu siguranta nu vor muri de foame. 

In cele 7-8 ore in medie de petrecere, 4 feluri de mancare (consistente) + candy bar + tort + alcool este mult prea mult si foarte rau pentru sistemul digestiv si implicit pentru sanatate. Ca sa nu mai spunem ca 1 sau 2 din felurile de mancare ar trebui sa fie fara carne. 

Din pacate putini sunt cei care inteleg aceste aspecte, insa noi suntem optimiste ca incet incet vom reusi sa schimbam si acest obicei al nuntilor din Romania. 

Nunta Treehouse Monticello Events weddin
Nunta Treehouse Monticello Events weddin

Cat despre mult indragitele sarmale TRADITIONALE, paternitatea acestora este revendicata in prezent de 3 state: Turcia, Albania si Grecia. Noi nu am facut altceva decat sa imprumutam ideea si sa o reinventam. Mai mult, porumbul este originar din Mexic, asadar mamaliga intra tot la capitolul imprumut. 

“Bucatariile lumii sunt inrudite, iar preparatele sunt nu atat nationale, sau etnice, cat regionale. Sarmaua reprezinta poate cel mai clar exemplu despre cum istoria, comertul, cultura si gastronomia sunt legate unele de altele. Este interesant de vazut cum o civilizatie, cea otomana, a putut propune si raspandi un preparat tuturor tarilor cu care a intrat in contact, indiferent ca a fost vorba despre razboi, comert sau schimb cultural.”

Nu ne displac sarmalele, nici pe departe, insa explicatia mirilor si/sau a parintilor cum ca sarmalele sunt preparate traditionale romanesti, iar invitatii (straini sau nu) trebuie neaparat sa guste, din punctul nostru de vedere este eronata ….dar daca este musai sa avem sarmale, sunt binevenite, atat timp cat se gandeste un program al evenimentului lejer si corect.

0742_A&O.jpg

Sevire la farfurie vs. bufet vs. live cooking

O idee foarte buna ar fi combinatia dintre servirea clasica/formala la farfurie si live cooking. Atentie, este o mare diferenta intre BUFET si LIVE COOKING. Aici facem clar referire la partea interactiva de LIVE COOKING.

Fie ca servim 3 feluri de mancare sau 4, intotdeauna o idee minunata este sa avem aperitiv + peste + sarmale, toate cu servire la farfurie, iar friptura sa fie sub forma de LIVE COOKING. Daca vrem sa mergem putin mai mult spre latura de auto-servire, cu mare succes putem integra si sarmalele, in loc sa le servim la farfurie, acestea pot fi servite tot in zona de live cooking, dintr-un ceaun apetisant, cu balmos gatit tot la ceaun, servit aburind si proaspat direct de la sursa.

Live_cooking2.jpg
Live_cooking3.jpg

Avantaje metoda Live Cooking

1. Cand avem statii de live cooking principalul avantaj este acela ca invitatul poate servi muschiul de vita exact cum si-l doreste, isi alege bucata de carne, este preparata in fata lui, o poate servi fie rare, medium sau well done. 

2. Spre deosebire de servirea la BUFET, aici fiecare invitat in afara de faptul ca se serveste cand doreste si cat doreste, are posibilitatea de a-si personaliza 100% preparatul. 

3. Un alt avantaj este ca toate preparate sunt preparate pe loc, totul este mult mai proaspat si fresh comparativ cu cele de la bufet.

4. Din punct de vedere SENZORIAL, aceste statii au un impact garantat din punct de vedere vizual, olfactiv si gustativ, comparativ cu bufetul. Reprezinta un adevarat festin, un spectacol culinar din toate punctele de vedere, sunt pur si simplu la un alt nivel.

Ca sa ne pastram latura obiectiva sa incercam sa gasim si cateva dezavantaje  Fiind destul de complicat sa gasim si aspect negative, putem mentiona faptul ca printre invitati pot fi persoane foarte reticiente la acest mod de servire. Dar cum orice problema trebuie sa aiba o rezolvare, oricare dintre invitati poate solicita oricand ospatarului sa il serveasca cu un mix de la statiile de live cooking. Meniul trebuie ajustat in functie de invitati si de stilul petrecerii.

Nunta Treehouse Monticello Events weddin
Nunta Treehouse Monticello Events weddin

Cum ar fi sa avem la nunta MENIU A LA CARTE?

Va spunem noi, ar fi MINUNAT, atat din punct de vedere al mirilor care nu ar mai avea dificultati in alegerea felului principal (pui, curcan, porc, vita) cat si din punct de vedere al invitatilor care ar alege exact ce doresc sa serveasca in seara respectiva.

Meniul a la carte la nunta il putem implementa cu succes dar doar pentru partea de fel principal, toata lumea va primi acelasi starter, acelasi peste si, in schimb, ultimul fel va fi ales de catre fiecare in parte.

Trebuie totusi sa avem in vedere faptul ca o nunta este de regula un eveniment mare spre foarte mare si nu vrem sa cream dificultati in bucatarie. Nu trebuie sa insistam si sa cerem locatiei/firmei de catering sa serveasca mai mult de 1 fel de mancare a la carte la o nunta.

Noi suntem destul de indraznete si ne place mult tot ceea ce este ALTFEL, asadar am merge chiar si mai departe cu acest concept de a la carte, si anume sa intrebam fiecare invitat in parte (in perioada premergatoare nuntii) cate feluri de mancare doreste sa serveasca la nunta si sa ii dam de ales poate si la peste. Totul ar fi mult mai usor pentru bucatari sa gandeasca meniul si sa faca aprovizionarea daca se stie din timp ce doreste fiecare sa manance.

0906_A&O-resize.jpg

Tot acest proces de confirmari pe parte de meniu ocupa foarte mult timp si poate fi foooarte stresant pentru miri, de aceea va recomandam: NU INCERCATI ACEST LUCRU SINGURI Intotdeaua sa apelati la unul sau 2 ajutoare, poate rude sau prieteni apropiati sa sune invitatii sau de ce nu un wedding planner priceput

Cu drag,

fetele de la Monticello

bottom of page